KAMCO
Isıtma ve Soğutma Sistemleri ile İlgili Makaleler
18/12/2023

Yüksek ısınma faturanızın nedeni kalorifer tesisat ve peteği olmasın?


Category: Makaleler
Posted by: admin

Havalar ısındı. Bir kışı geride bıraktınız. Ancak bu kış da ısınma sıkıntısı yaşadıysanız ve yüksek ısınma giderlerinden rahatsız oluyorsanız, sorunun hiç kalorifer peteklerinizden kaynaklandığı aklınıza geldi mi? Bu yaz kesinlikle kalorifer peteklerinizin kontrollerini yaptırmalısınız. Keza uzmanlar kalorifer peteklerinin, su devir daimi ile zamanla oluşan çamur, kireç ve su taşları nedeniyle periyodik bakımdan geçmesi gerektiğinin altını çiziyor!..

Yalıtım, alanın yüz ölçümüyle uygun olmayan kombi seçimi gibi sorunlardan kaynaklandığı sanılsa da yüksek ısınma maliyetleri ve ısınma ile ilgili yaşadığınız sorunlardan bir diğeri de aslında bina içi tesisatınız olabilir.

Bu haberimiz, sert geçen bir kışı geride bırakan ancak yüksek ısınma maliyetlerinden yakınıp, ısınma sorunu yaşayan okurlarımız için. El yakan faturalara ve can yakan ısınma sorunlarının şu ana kadar dile getirilmeyen bir nedenini uzmanlara sorduk.

Kalorifer petekleri ve bu peteklere su taşıyan tesisatınız, yaşadığınız ısınma sorunun ve yol açtığı yüksek ısınma maliyetlerinin başlıca nedeni olabilir. Peteklerinizin eskiye oranla daha az ısındığını hatta hiç ısınmadığını düşünüyorsanız, peteklerinizi ve o peteklere sıcak suyu taşıyan tesisat borularınızı çamur, kireç ve su taşları tıkamış ya da kaplamış olabilir.

Türkiye kireç haritasında kırmızı bölgede gösterilen yani sudaki kireç oranı ciddi boyutta olan iller arasında bulunan Denizli’de ısınma sorunlarının temelini kalorifer peteklerinde sıklıkla görülen bu sıkıntı oluşturuyor.

Konuyu sizler için İnci Enerji Genel Koordinatörü ve Makine Yüksek Mühendisi Buray Albaş’a sorduk. Albaş, Denizli gibi sudaki kireç oranı yüksek kentlerde ısınma sorunu yaşayan vatandaşların yaşadıkları sıkıntının temelinde küçümsenmeyecek oranda benzeri sorunların yaşandığının altını çizdi.

PETEKLER NEDEN KİRLENİR?
Peteklerin içerisinde dolaşan suyun dolaştığı yüzeylerde çamur, kireç ve su taşı oluştuğunun altını çizen Albaş, oluşan bu kirliliğin zamanla ısı transferini de engellediğini belirtti. Albaş, peteklerde bu nedenle yaşanabilecek sorunları da şöyle sıraladı;

-Oluşan bu kirlilik zamanla ısı transferini engeller.
-Radyatör musluklarının kapanmamasına sebep olur.
-Radyatörlerin üstü ısınıp alt kısmı ısınmamaya başlar.
-Isıyı yükselttiğiniz halde hala üşürsünüz.
-Bu durumda, ısınmak için daha çok yakıt tüketmeye ve yakıt içinde çok fazla ödeme yapmaya başlarsınız.

PEKİ NE YAPMAK GEREKİYOR?
Albaş peteklerin periyodik olarak 2 yılda bir bakımdan geçirilmesi gerektiğini belirtti. “Petekleriniz daha önceki yıllara göre daha az ısıtıyor veya hiç ısıtmıyorsa tesisat temizliği yaptırmalısınız” diyen Albaş, profesyonel makine sistemleri ve kimyasallarla merkezi ısıtma tesisatlarının ve peteklerin sökülmeden yerinde temizlendiğini de belirtti.

 

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Mayıs 2015 Salı

denizli-inci-enerji-kalorifer-petek-temizlik-h.jpg